Grus er viktig for vår sivilisasjon

30 januar 2020
Mathias Bjelland
Grus er viktig for vår sivilisasjon

Viktigheten av grus

Grus er et av de mest brukte materialene i verden. Dette er fordi det er så mange bruksområder for det. Den kan brukes av seg selv til å lage delvis asfalterte veier eller tjene som hage steiner. Grus kan også brukes i forbindelse med andre materialer som skal blandes til nye byggematerialer. Grus, slik som fra et knuseverk i Sande for eksempel, kan blandes med vann og sement for å lage betong, som brukes i omtrent alle byggeprosjekter.

Grus kan også blandes med bitumen og andre bindemidler for å lage vegtjære. Grus er et ekstremt allsidig materiale. Det ble på denne måten fordi det er billig og allment tilgjengelig. Grus er i det vesentlige ødelagte bergarter av gjennomsnittlig eller lav kvalitet, som skal brukes der det trengs. De lave kostnadene for grus betyr at bruk av det kan holde byggekostnadene nede. At det er tilgjengelig de fleste steder rundt om i verden, betyr at det ikke trenger å transporteres langt, noe som gjør det enda mer økonomisk å bruke.

Grus på hjemmefronten

Grus er også et veldig populært materiale når det kommer til boligbygging. Dette er ikke fordi det er blandet for å lage betong. Grus brukes veldig ofte av seg selv i mange tilfeller. Grus kan brukes til å erstatte småstein hvis det er betydelige kostnadsbegrensninger. For eksempel, hvis en innkjørsel er veldig lang, kan det bli veldig dyrt å asfaltere den med småstein eller annet overflatebelegg.

For å redusere belastningen, kan noen mennesker velge å enten ha en betongoppkjørsel eller til og med en halvbelagt grusoppkjørsel. Dette er ganske vanlig på landsbygda der innkjørsler er lange og folk ikke ønsker å vise seg like mye. Som du ser er grus et veldig pålitelig og allsidig materiale som kan brukes omtrent hvor som helst, og til hva som helst.

Flere nyheter