Lekeplasskontroll: sikkerhet fremst for våre barn

29 august 2023
Eivind Øi

editorial

Når barn leker på en lekeplass, er de ofte helt uvitende om de potensielle farene som kan lure rundt hver sving og hver klatrestativ. Det er derfor lekeplasskontroll er så viktig. Lekeplasskontroll er inspeksjonen av lekeplasser for å sikre at de er trygge for barn å bruke. Dette er ikke bare ønskelig, men det er en lovpålagt plikt for eiere av offentlige lekeplasser i Norge. Heldigvis er det selskaper som Aktiv Areal, som tilbyr profesjonelle lekeplasskontroller.

Hva er lekeplasskontroll?

Lekeplasskontroll er en systematisk gjennomgang av alle lekeplassens utstyr og overflater for å sikre at de møter alle sikkerhetsstandarder. Inspektørene ser etter tegn på slitasje, potensielle farer som kan forårsake skade, og sjekker at alt utstyr fungerer som det skal. Inspeksjonene kan være periodiske, utført på et fast tidspunkt hvert år, eller de kan være ad hoc, utført etter en hendelse eller etter tilbakemelding fra brukerne.

Hvorfor er lekeplasskontroll så viktig?

En viktig del av en lekeplasskontroll er å identifisere potensielt farlige situasjoner før de forårsaker skader. En sprek i en sklie, en løs bolt på et klatrestativ, eller et fall-underlag som begynner å bli slitt kan alle utgjøre betydelige risikoer for barna som bruker lekeplassen. Ved å utføre regelmessige kontroller kan eierne av lekeplassene være sikre på at de gjør alt de kan for å beskytte barn mot unødvendige skader.

Lekeplasskontroll

Hvem kan utføre lekeplasskontroll?

Den gode nyheten er at eiere og forvaltere av lekeplasser ikke trenger å være sikkerhetseksperter selv. Det er selskaper som spesialiserer seg på å utføre disse kontrollene, og som kjenner alle reglene og forskriftene. Ett slikt selskap her i Norge er Aktiv Areal. De er et sertifisert kontrollorgan for offentlige og private lekeplasser, og tilbyr profesjonelle kontroller av alle typer lekeplasser – i tillegg har de også bred kompetanse i idretts- og aktivitetsanlegg, og skolegårder.

Alt i alt, så er lekeplasskontroll en veldig viktig del av vedlikeholdet av ethvert offentlig eller privat utendørs lekeområde. Det gir fred i sinnet for de som eier lekeplassen, og de som lar barna sine leke der. Så neste gang du ser barna klatre, skli, svinge og hoppe, husk at det ligger en grundig inspeksjon bak for å sørge for at de kan gjøre det trygt og sikkert. Hvis du ønsker å vite mer, eller se hvilke tjenester for kontroll som finnes kan du gå til https://aktivareal.no/ for mer informasjon om lekeplasskontroll, så kan du være sikker på at lekeplassen er et trygt og sikret sted for barna å leke.

Flere nyheter